Premium olijfolie in Andalusië

Premium olijfolie in Andalusië

“Spanje is het land van de uitstekende wijnen. Maar ook van heerlijke olijfolie!”

Daar wil Santiago, als jongste telg van de Gómez de Baeza familie, erg de nadruk op leggen. Hij steekt ook zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “De wereldtop bereiken is het doel.” Momenteel staan ze al in de top 20 van de wereld.

Met LA Organic, zijn bedrijf dat Spaanse premium olijfolie produceert, wil hij de wereld veroveren. De letters LA slaan terug op het landgoed La Amarilla, vlak bij het Zuid-Spaanse stadje Ronda.

La Amarilla kent een lange en rijke geschiedenis. Ongeveer 200 jaar geleden woonde hier een kloosterorde die zich toelegde op de productie van olijfolie, uiteraard van hoogstaande kwaliteit. Toen de productie opnieuw op gang werd gebracht door LA Organic bleven de oude olijfbomen bewaard om de traditie in stand te houden.

“Toen mijn familie het landgoed en de olijfgaard aankocht was het niet echt in een goede staat. We hebben alles opnieuw moeten opbouwen. Aanvankelijk persten we de olijven voor eigen consumptie maar in de jaren ’90 zijn we overgegaan tot productie voor commercieel gebruik.”

Premium kwaliteit én Spaans

Veel mensen denken dat olijfolie uitsluitend uit Italië komt. Italië staat dan wel bekend als een grote olijfolieproducent maar de meerderheid is toch afkomstig uit Zuid-Spanje.

LA Organic zet zijn uitgesproken ambities kracht bij door het aanleveren van organische, Spaanse olijfolie van hoogstaande kwaliteit. Ook aan het visuele wordt gedacht. Zo werd de hulp van de Franse designer Philippe Starck ingeroepen. Hij stak de tinnen blikken en de flacons in een hedendaags kleedje.

LA

Achter de schermen

De productie van de extra vierge olijfolie van LA Organic is volledig organisch en is CAAE gecertificeerd. Hoewel het kwaliteitslabel van groot belang is voor Santiago hecht hij zeker zoveel waarde aan het feit dat alles organisch is. De olijfbomen zijn onbespoten, groeien in beperkt aantal per vierkante meter en hebben een 100% geografische afkomst uit Andalusië.

“Organische agricultuur is de toekomst maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan. Zo produceren wij 40% minder dan andere bedrijven. Maar wat wij verliezen in kwantiteit winnen we terug in kwaliteit.”

Traditioneel productieproces

Als iemand de vraag “Hoe wordt olijfolie gemaakt?” kan beantwoorden is het Santiago wel.

Bij LA Organic kiezen ze voor een vroege oogst die ze met de hand plukken. Ook de rest van de productie gebeurt volledig manueel. Om de olijven geen kwaliteit te laten verliezen worden ze nagenoeg meteen verwerkt. Als ze een tijdje zouden blijven liggen zou dat meteen merkbaar zijn aan de smaak.

Wanneer de mooie, rijpe olijven aankomen in de perserij worden ze eerst gemalen met een authentieke, traditionele molen en gekneed tot er een specifieke smaak ontstaat. Tijdens het persen komen dan de eerste sappen vrij. Die sappen worden geproefd en zo komen de verschillende blends tot stand.

LA Organic werkt met zes verschillende olijfsoorten: Picual, Hojiblanca, Arbequina, Picudo, Manzania en Verdial. Om uiteindelijk het water van de premium olijfolie te scheiden wordt het sap gecentrifugeerd. Zo blijft er alleen prachtige extra vierge olijfolie over. Naast de Oro is er ook de Original, Cuisine, White Truffle en de Vinegars. Keuze genoeg dus.

Tot slot is Santiago er van overtuigd dat organische olijfproductie nog maar in z’n kinderschoenen staat. “In de toekomst gaat de consument verschillende oliën voor verschillende gerechten gebruiken. Olijfolie is het nieuwe goud.”