Hoe kan je een goede wijn herkennen?

Hoe kan je een goede wijn herkennen?

Naar aanleiding van zijn bezoek aan Bodegas Bentomiz kijkt Gert De Mangeleer terug op de Spaanse wijnen. “Het is een mooi wijndomein. Clara en André zijn mensen die de natuur respecteren, een beetje zoals wij bij Hertog Jan doen.”

De temperatuur, de sfeer, de gemoedelijke levenswijze, dat kennen we in België niet. “Het gras is altijd groener aan de overkant. Daarom gaan we naar daar, om aan de dagdagelijkse drukte te ontsnappen.”

Er zijn weinig mensen beter geplaatst dan Gert De Mangeleer om voor ons de vraag “Hoe kan je een goede wijn herkennen?” te beantwoorden.

“Bij een goede wijn proef je authenticiteit en de terroir. De moscatel wijn van Bodegas Bentomiz heeft een duidelijk herkenbare smaak en is een eerlijk product. Blockbusters en plompe wijnen, daar hou ik niet van. Voor mij moet een wijn elegantie en finesse uitstralen en liefst ook fruitig zijn.”

Hoewel hij altijd onbevooroordeeld voedsel en drank wil bespreken, spreekt Gert De Mangeleer ook z’n voorliefde voor Spaanse wijnen uit.

“Ik ben een echte Spanje-freak. Voor mij komen de beste wijnen uit Spanje, uit de streek van Bierzo en de streek rond Madrid. Maar wat ik daar in Andalusië ontdekt heb vind ik ook fenomenaal.”

Op de vraag welke van de wijn van Bodegas Bentomiz hij het beste vond bleef hij diplomatisch.

“Het waren alle zes mooie producten die de authenticiteit van de regio goed weergeven. Wat me vooral opgevallen is, is wat ze met de moscatal, zowel de zoete als de droge, doen. Ze zijn zeer aromatisch maar ook erg vibrerend. Door de invloed van de Middellandse zee en het terroir met veel leistijn krijg je een product dat echt leeft.”

Een wijn proeven is een kunst die je alleen maar onder de knie krijgt door ervaring. In principe doorloop je altijd dezelfde stappen bij het proeven van een wijn.

De eerste stap is kijken. Wat valt je op aan de wijn? Uiteraard zie je de kleur maar handig om weten is dat bijvoorbeeld bij een witte wijn de kleur de smaak ook voor een deel verraadt. Een witte wijn die een donkerdere kleur of misschien zelfs een oranje schijn heeft gaat zoeter smaken dan een lichter gekleurde witte wijn.

Naast kleur kan je ook de textuur van de wijn zien. Wanneer je met je glas draait zie je de wijn tranen waar hij in je glas blijft plakken. Dat is een indicatie voor de hoeveelheid alcohol of suiker. Als je veel tranen ziet heb je waarschijnlijk een zoetere wijn of eentje met een hoog alcoholpercentage.

De volgende stap is ruiken. Omdat het ruiken veel invloed heeft op hoe je de wijn gaat beoordelen is deze stap essentieel. Eerst en vooral moet je de wijn in je glas walsen. Zo komt er zuurstof in de wijn en gaan de geuren allemaal vrijkomen. Het effectieve ruiken is een stap die mensen vaak heel ingewikkeld maken. Eigenlijk kan je niets verkeerd zeggen als je gewoon zegt wat je ruikt.

De derde en laatste stap is proeven. Hier moet je weeral zien dat er genoeg zuurstof in de wijn zit. Terwijl je een slok neemt moet je dan ook zien dat er genoeg lucht mee in je mond komt, best door te slurpen. Je tong gaat daarna verschillende smaken herkennen, op verschillende plaatsen van je tong. Ook hier kan je eigenlijk niets verkeerd zeggen wanneer je zegt wat je proeft. Maar voor je iets zegt moet je nog de keuze maken of je de wijn gaat inslikken of niet. Wil je de afdronk ervaren slik je de wijn best in, anders mag je hem gewoon terug uitspugen.