Recept: Kokkels in olijfolie

Recept: Kokkels in olijfolie

“Op vakantie heb je geen tijd om te koken, enkel om te genieten.”

En daarmee bedoelt Gert De Mangeleer dat je niet meteen een ingewikkeld gerecht moet maken om te kunnen genieten van de pure smaak van de Algarve. Het is namelijk typisch voor warme landen om de recepten, en dus ook de gerechten, heel naturel te houden.

Voor een naturel gerecht moet je niet al te veel verschillende producten gebruiken.

Ingrediënten

– kokkels

– olijfolie

– citroen

– platte peterselie

– look

– pijpajuin

Bereiding

De simpliciteit van dit gerecht brengt een beetje Portugal op je bord. Beginnen doe je met olijfolie in een gietijzeren pot te doen. In die olie ga je dan de look een beetje laten smelten. Als de look een wat gesmolten is mogen de kokkeltjes er ook bij. De kokkeltjes zijn trouwens typisch van de Algarve maar je kan net zo goed een ander schelpdier gebruiken zoals mosseltjes of messchelpen.

Vervolgens zet je de deksel op de pot en het vuur op de grootste stand. Dan is het tijd om het geheel even op te schudden. Dat zou er voor moeten zorgen dat er hier en daar al een kokkeltje opengaat.

Als de kokkels een beetje open zijn kan de gesneden pijpajuin samen met de gesneden peterselie mee in de kookpot. Dat laat je even mee koken en dan werk je af met citroensap en een beetje rasp van de citroen.

“Een heel natuurlijke bereiding, een glaasje witte wijn, een terrasje of een strand en meer moet dat niet zijn.”