Culinair genieten in Toscane

Culinair genieten in Toscane

Rondreizen in Italië is een heus culinair avontuur: elke Italiaanse streek kent namelijk zijn eigen unieke culinaire specialiteiten en streekproducten. Ook in Toscane kan je dus genieten van typische traditionele gerechten en gastronomische toppers, waar het gezegde “eenvoud siert” toepasbaar is op de Toscaanse kookkunst om van de meest eenvoudige ingrediënten een heerlijke maaltijd te bereiden. Laat je verrassen en ontdek de pure smaak van volgende culinaire topgerechten uit Toscane!

Toscane staat erom bekend hoofdzakelijk lokale en seizoensgebonden producten te gebruiken: op die manier zijn de ingrediënten zeker vers en kwaliteitsvol. De Toscaanse keuken is authentiek maar eigenzinnig en streeft naar het voortbestaan van de artisanale, ambachtelijke keuken. Je wordt gegarandeerd verleid door de Italiaanse regio Toscane tijdens jouw vakantie met de ‘cucina regionale’, die terugkeert naar de basis.

Olijfolie, wijn en brood vormen de basisingrediënten van de Toscaanse keuken. Over het algemeen wordt aanvaard dat de allerbeste olijfolie in Toscane gemaakt wordt. Met z’n fluweelzachte smaak en goudgroene kleur is de extra vergine olijfolie uit Toscane wereldberoemd. Ook de Toscaanse wijnen, die uit Chianti bijvoorbeeld, hebben een wereldwijde reputatie opgebouwd. Het derde basisingrediënt uit de Toscaanse keuken is het bewust zonder zout gebakken brood, dat vooral gebruikt wordt in het traditioneel gerecht Ribollita, een soep van brood en groenten.

wijngaard Toscane

De combinatie van heuveltoppen en een mediterraan klimaat maakt van Toscane een ideale plek voor de productie van heerlijke en kwaliteitsvolle wijnen

 

olijfolie

Toscaanse extra vergine olijfolie is met z’n fluweelzachte smaak en goudgroene kleur wereldberoemd

Zoals eerder vermeld, staat de Toscaanse keuken bekend omwille van zijn verfijnde eenvoud. Om de gerechten wat extra pit te geven, worden vaak typische Italiaanse kruiden gebruikt, zoals basilicum, salie, tijm, rozemarijn en munt. Hieronder worden enkele Toscaanse klassiekers opgesomd, die je zeker moet geproefd hebben tijdens een bezoekje aan Toscane!


1. Tagliatelle al tartufo

Verwen jouw smaakpapillen met verse truffel! Truffel is één van de meest exclusieve maar prominente ingrediënten uit de Toscaanse keuken. Tagliatelle al tartufo is een verfijnd pastagerecht gemaakt met saus van zeldzame truffels die gekweekt worden in de uitgestrekte Toscaanse heuvels. Hier proef je dit gerecht als nergens anders!

Tagliatelle al tartufo

 

2. Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina, een vleesspecialiteit met olijfolie, oregano, paprika en polenta, is een eeuwenoud traditioneel gerecht uit Firenze. Een T-bonesteak van het Chianinarund wordt gebakken op houtskoolvuur en de kruidige toets zorgt voor boordevol smaak.

Bistecca alla Fiorentina

 

3. Panzanella

Panzanella is een Toscaans voorgerecht. Deze salade op basis van oud brood en verse groenten werd vroeger vooral gemaakt om goedkoop restjes op te eten, maar wordt tegenwoordig zelfs in de beste restaurants geserveerd. Basisingrediënten in deze salade zjin brood, sappige tomaten en basilicum, maar dit kan worden aangevuld met bijvoorbeeld ansjovis, olijven en gegrilde paprika.

Panzanella

 

4. Pappardelle alla Lepre

Toscane beschikt over vele bossen, waardoor ook wildgerechten een ware specialiteit zijn in deze streek. Pappardelle alla Lepre is een soort ragù van haas of konijn met brede eiernoedels en een pittige saus van tomaat, wortel en ui. Het vlees wordt langdurig gemarineerd in rode wijn, waardoor het heerlijk mals wordt en een krachtige smaak krijgt.

Pappardelle alla Lepre

 

5. Pappa al pomodoro

Deze dikke soep wordt vooral op het Toscaanse platteland bereid en bestaat uit tomaten, brood, basilicum en olijfolie. Heb je wat meer honger en zin dan in soep alleen, eet dan wat heerlijke Italiaanse ham of salami bij dit gerecht!

Pappa al pomodoro

 

6. Ribollita

Anders dan de zomersoep pappa al pomodoro, is Ribollita eerder een winterse groentesoep. Deze soep is rijk aan groenten en wordt gemaakt met witte bonen, venkel, tomaten, cavolo nero (een soort zwarte kool) en Toscaans brood. Een echte goede Ribollita wordt na het bereiden van de soep nog eens opnieuw verwarmd. Op die manier hebben de smaken zich verder ontwikkeld en wordt de soep één geheel!

Ribollita

 

7. Risotto ai funghi/Risotto ai asparagi

Risotto is naast pasta een typisch Italiaans ingrediënt. In Toscane wordt dit rijstgerecht met heerlijke verse champignons of wilde asperges gemaakt. Zeker een aanrader voor vegetariërs en extra lekker met veel Parmezaanse kaas erbij!

Risotto ai funghi/Risotto ai asparagi