Venetië is de bakermat van de ‘publieksopera’

Venetië is de bakermat van de ‘publieksopera’

Wie Venetië zegt, denkt meteen aan opera. De Italiaanse stad stond lang bekend als hét operacentrum van Europa, met Teatro La Fenice (De Feniks) als één van de belangrijkste muziektempels ter wereld. Sinds het in 1792 de deuren opende voor het publiek, gingen er veel bekende opera’s in première, met onder andere werk van Rossini, Bellini en Verdi. De naam is wel bijzonder illustratief, gezien het feit dat het theater een aantal malen is afgebrand en opnieuw is opgebouwd.

3K5A9536_DxO

Turbulente geschiedenis

La Fenice werd gebouwd nadat het eerste operahuis van Venetië in vlammen was opgegaan. Een andere naam had toepasselijker geweest, vermits La Fenice ook zelf twee keer vuur vatte. Maar zoals je van een feniks kan verwachten, is ze beide keren uit de as herrezen. Het gebouw telt een mix van 18de en 21ste eeuwse elementen. Het werd gerestaureerd naar het historische voorbeeld, maar uitgerust met hypermoderne techniek. Geen wonder dat coloratoorsopraan Elise Caluwaerts er enorm naar uitkijkt om hier op te treden.

3K5A9493_DxO

La Fenice op een rij:

  • La Fenice werd in 1774 ingewijd nadat het eerste operatheater San Benedetto was afgebrand.
  • In het begin van de 19de eeuw verwierf La Fenice een glansrijke reputatie in Europa. Rossini liet er twee producties opvoeren en Bellini liet er twee opera’s in première gaan. Napoleon bezocht het theater in december 1807 tijdens de Franse bezetting van Venetië. In 1836 werd het Fenikstheater voor de eerste keer vernield door brand.
  • In 1837 opende La Fenice opnieuw de deuren met premières van Attila, Rigoletto, La traviata en Simon Boccanegra.
  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de opera gesloten, maar het werkte zich opnieuw in de schijnwerpers in 1930, toen de Biënnale van Venetië met het Eerste Internationale Festival van Hedendaagse Muziek uitpakte. Componisten als Stravinski, Britten, Berio, Nono en Bussotti brachten veel volk op de been.
  • In 1996 werd La Fenice echter opnieuw in de as gelegd.
  • De reconstructie volgde het ontwerp in 19de-eeuwse stijl van architect Aldo Rossi en werd voltooid in 2003.

Het operaseizoen loopt van januari tot juli en van september tot oktober. Op de website van Teatro La Fenice moet je vroeg van tevoren boeken, want operakaartjes zijn snel uitverkocht. Dagelijks worden er rondleidingen georganiseerd en binnen kan je koffie drinken. Absolute aanrader wanneer je in Venetië bent.

La Fenice

Campo San Fantin 1965

3K5A9432

De klassieke playlist van Elise

Elise geeft toe dat opera met een stoffig imago kampt. Het is chique en duur, wat niet helemaal onterecht is. Maar opera is geweldig en eenmaal je de smaak te pakken hebt, is er geen weg terug. Als je graag een introductie in het genre wil, laat je dan leiden door de playlist van Elise.

Erbarme dich, mein Gott – Johann Sebastian Bach

Beim Schlafengehen – Richard Strauss

Verklärte Nacht – Arnold Schönberg

Mondscheinsonate – Ludwig van Beethoven

Chopin Recordings – Krystian Zimerman

Back Recordings – Martha Argerich

Piano Concerto No.2 & No.3 – Sergei Rachmaninov

Cuban Overture – George Gershwin

West Side Story Suite – Leonard Bernstein

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen