Shoppen op Kreta

Shoppen op Kreta

Lederen accessoires, delicatessen, souvenirs en ambachtelijke producten. In de grote steden op Kreta is het shoppingaanbod het grootst en het meest gevarieerd. Bijna elke dorp telt een laïki, een openluchtmarkt waar je verse groenten en fruit kan kopen en aan de rand van de weg tref je genoeg straatverkopers aan die appelsienen, olijfolie en wijn aanbieden. Hoog in de bergen, in afgelegen bergdorpjes, leven kleine tavernes van de verkoop van handgemaakte souvenirs, zelfgebrouwen raki en honing. Volgens journaliste Magali Elali is er op Kreta genoeg te zien en te beleven.

souvenirs Kreta

souvenirs Kreta

lederen handtas Kreta

Oude ambachten

Vroeger was er een bloeiende volkskunst en handwerkcultuur die bestond uit het vervaardigen van voorwerpen voor alledaags gebruik. Geweven stoffen, leer, ijzerwaren, keramiek en aardewerk, rieten manden en houten meubels: ieder ontwikkelde zijn eigen ambacht. Deze ambachten worden nu voornamelijk in stand gehouden door de verkoop aan toeristen. Niet onlogisch wanneer je bedenkt dat Kreta jaarlijks drie maal meer toeristen dan inwoners telt. Nagenoeg overal op het eiland kan je prachtige handgemaakte producten aankopen, zoals lederen sandalen, houten lepels, messen, juwelen, schelpen, natuursponsen en textiel.

ambacht

Juwelen Kreta

geweven stoffen Kreta

souvenirs schelpen

Olijfolie, raki en wijn

Kreta staat vooral bekend als een culinaire bestemming, met olijfolie, honing en specerijen als ultieme ingrediënten. Laat je niet verblinden door stijlvolle verpakkingen. De beste producten vind je in de kleinere boetieks in het dorp, in grote ongelabelde plastieken flessen. Hetzelfde geldt voor raki, dé gedestilleerde drank van Kreta, die je vrijwel in elke taverne na elke maaltijd geserveerd krijgt. Griekse raki wordt van wijnmost gemaakt en is te vergelijken met een Italiaanse grappa.

delicatessen

raki

Wil je liever wijn meenemen? Trek dan naar het noorden, waar de meeste wijngaarden gelokaliseerd zijn. Daar vind je verscheidene onbekende inheemse druivenrassen zoals de Vilana, Kotsifali, Mandelaria, de stokoude Liatiko, Romeiko, Dafni en de Plito. In de vorige eeuw werden ook internationale soorten zoals Syrah, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot aangeplant.

Good to know: In Griekenland houden ze van een siësta. De meeste winkels zijn geopend van 9 tot 13u of 14u en van 17 of 18u tot 21u.

Favoriete shoppingbestemming

  • De Agora in Chania
  • Kleine, smalle straatjes Theotokopoulou, Zambeliou en Angelou in de havenstad Chania.
  • Taverna Moutsounas in Zenia in het Lassithigebergte. Hoog in de bergen verkoopt men houten lepels en speciale raki met honing.
  • De oude binnenstad met smalle steegjes in het historische Rethymnon

ambacht

lederen sandalen kreta

textiel kreta

Tekst: Magali Elali
Foto’s: Bart Kiggen