Rethymnon is de best bewaard gebleven oude stad van Kreta

Rethymnon is de best bewaard gebleven oude stad van Kreta

Laat je in de oude stad van Rethymnon verleiden door de wirwar aan kleine straatjes, Venetiaanse huizen en Ottomaanse invloeden. De stad telt een universiteit en trekt heel wat jonge mensen aan. Rethymnon leeft het ganse jaar door en dat merk je vooral ’s nachts, wanneer de Kretenzers de straat opkomen om te drinken en te dineren. In Rethymnon vind je de beste restaurants en bars van Kreta!

3N1A5106

3N1A4217

3N1A4130

Wirwar van gezellige straatjes

De oude stad werd volledig gebouwd door de Venetianen. Daardoor heeft de stad nog steeds een oude aristocratische verschijning met de gebouwen uit de 16e eeuw, straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes, een kleine Venetiaanse haven en smalle straatjes. In de oude stad huist een archeologisch museum naast het Fortezza (Venetiaanse fort) waar je voorwerpen kan zien uit de periode van de neolithicum tot de Romeinse tijd, die in deze stad gevonden zijn. Andere belangrijke monumenten zijn: de Neratze moskee, de grote poort, het Rimondi plein en de Venetiaanse Loggia.

Naast sporen van het verleden, tref je in de stad ook een museum voor hedendaagse kunst, drie festivals en heel wat restaurants, cafés en winkels aan. Er is heel wat bedrijvigheid op de boulevard die ’s avonds verkeersvrij wordt gemaakt. Hier is het heerlijk flaneren en cocktails drinken tussen de oude en jonge locals in de vele drank- en eetgelegenheden. Verder is er ook een haventje met visrestaurants. Maar als je op zoek bent naar meer gezelligheid en privacy, moet je in de kleine steegjes van het oude stadsgedeelte verdwalen.

3N1A4284

Favoriete adresjes op een rijtje:

Avli, 22 Xanthoudidou & Radamathyos

Deze Venetiaanse tuinvilla is de perfecte, chique locatie voor een romantisch diner. Hier tref je werkelijk de beste moderne keuken van Kreta aan. De gerechten zijn overheerlijk en wondermooi gepresenteerd. Een echte aanrader! Aangrenzend telt Avli ook een exclusieve wijnbar.

3N1A4277

Lemonokipos, Ethnikis Antistaseos 100

Een andere romantische hotspot in een mooie binnentuin onder de limoenbomen, is Lemonokipos, waar je heerlijke Griekse gerechten en lokale wijnen kan bestellen.

3N1A4300

Living Room, Eleftheriou Venizelou 5

De boulevard aan het strand is een leuke hangout voor de studenten en de lokale jeugd. Als je geen café wil bezoeken, kan je gewoon rustig slenteren en rondkijken, zoals de rest van de Kretenzers.

3N1A4150

Figaro, Vernardou 21.

Stijlvolle cocktailbar in een gerenoveerd pand aan de voet van de moskee,  en voor een iets ouder publiek heb je de Figaro. In dit steegje is het gezellig mensen kijken.

3N1A4297

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen