Op stap met Elise Caluwaerts in Venetië

Op stap met Elise Caluwaerts in Venetië

Venetië is wellicht één van de meest romantische steden ter wereld. Toch duurde het tien jaar voor coloratuursopraan en Pegase Connoisseur Elise Caluwaerts, om de parel te ontdekken. „De stad staat al zo lang op mijn verlanglijst, vooral nadat ik ’De onzichtbare steden’ van Italo Calvino had gelezen. Het boek beschrijft fictieve plaatsen, die uiteindelijk allemaal verwijzen naar Venetië. Ik had een beeld van de stad in mijn hoofd, maar ik had nooit gedacht dat het zo mooi en inspirerend zou zijn.” Tijd om de historische binnenstad met Elise te leren kennen, met het San Marco plein, het Peggy Guggenheim Museum en het Bauer Palladio Hotel & Spa als één van haar hotspots.

3K5A0216

3K5A9299

3K5A7670

Stad op het water

Wat de stad echt uniek maakt, is de combinatie van prachtige historische gebouwen en de bijzondere ligging. Venetië ligt op het water en bestaat uit kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door allerlei bruggetjes. Wist je dat Venetië 117 eilandjes, 150 kanalen en 400 bruggen telt? Verplaatsingen gebeuren te voet of over het water via watertaxi’s, gondels, en waterbussen. „De afwezigheid van auto’s in de stad is een echte verademing”, vertelt Elise. „Je moet echt de tijd nemen om de stad te ontdekken. Verdwaal in de kleine steegjes, wandel over bruggetjes, loop kerken in, vlei jezelf neer op een terrasje en geniet. Venetië is één groot decor, waar fictie realiteit wordt.” De indrukwekkende setting wordt grotendeels bepaald door het grote aantal architectonische meesterwerken, zoals de San Marco Basiliek, het Dogepaleis en de Campanile, allemaal gelegen op het meest bekende plein: het Piazza San Marco. 

3K5A9490

3K5A0297

3K5A9670

Must-visit: San Marco basiliek

De Basiliek van San Marco is een kathedraal en tevens de grootste kerk van Venetië. Het imposante gebouw wordt beschouwd als één van de mooiste kerken in heel Europa. De huidige basiliek is de derde kerk op deze plaats. Het werd gebouwd als laatste rustplaats van de overblijfselen van de heilige Marcus, die in 828 door Venetië uit Alexandrië geroofd waren. De voorgevel van de basiliek is versierd met onder andere een vierspan en de Venetiaanse leeuw, symbool van Marcus de evangelist. In de hoofdingang beelden sculpturen uit de 13e eeuw de maanden van het jaar uit. Boven de hoofdingang prijken beelden uit de 15e eeuw van San Marco en diverse engelen. San Marco werd in Byzantijnse stijl opgetrokken tussen 1063 en 1094 en kwam tot stand onder drie pro-Byzantijnse dogen. Het grondplan heeft de vorm van een Grieks kruis en volgt het voorbeeld van de Apostelkerk in Constantinopel. Het interieur moet qua pracht en praal zeker niet onderdoen voor de buitenkant. Beroemd zijn de mozaïeken in de vijf koepels, waarvan de bekendste de Hemelvaart- en de Pinksterkoepel zijn.

San Marco 328

Openingsuren: van 9u tot 17u

3K5A9361

3K5A9337

Palazzo Ducale bekijken

Aan het San Marcoplein ligt ook het ‘Palazzo Ducale’ of Dogepaleis, waar vroeger de politieke leider van de Republiek Venetië werkte en woonde. Verder waren er een verhoorkamer, een martelruimte en gevangeniscellen, verschillende vergaderzalen en enkele officiële ontvangstzalen.

Het ontwerp is waarschijnlijk van Filippo Calendario en werd gebouwd tussen 1309 en 1424. De toegangspoort ‘Porte della Carta’ is van de hand van de broers Buon.

San Marco 1

Openingsuren: van 8u30 tot 16u30

3K5A9439

3K5A9380

De Campanille beklimmen

Naast de Basiliek staat de klokkentoren Campanile. Als je sportief genoeg bent, moet je zeker de bijna honderd meter hoge toren beklimmen. Eenmaal je de top hebt bereikt, kan je genieten van een prachtig uitzicht over Venetië. Met een beetje geluk zie je zelfs het eiland San Giorgio Maggiore.

Piazza San Marco

Openingsuren: van 9u45 tot 19u

3K5A9351

Moderne kunst bij Peggy Guggenheim

Als je net als Elise Caluwaerts van hedendaagse kunst houdt, moet je beslist een bezoekje brengen aan de Peggy Guggenheim Collectie, het belangrijkste museum in Italië voor Amerikaanse en Europese kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. De collectie werd verzameld door Peggy Guggenheim, een welgesteld nichtje van Solomon Guggenheim, de grondlegger van het gelijknamige museum in New York. Na het ontvangen van een grote erfenis, begon ze met de verzameling van moderne kunst. Zo verwierf ze stukken van Pablo Picasso, Joan Miró, René Magritte, Salvador Dalí en Max Ernst. Met die laatste was ze ook enkele jaren getrouwd. Daarnaast bood ze financiële steun aan jonge moderne kunstenaars. Na haar scheiding woonde ze in het Palazzo Venier dei Leoni in Venetië, waar ze tevens haar collectie moderne kunst heeft ondergebracht. Nu maakt dit charmante museum deel uit van de Solomon R. Guggenheim Foundation, dat ook musea beheert in New York, Berlijn, Bilbao en Las Vegas.

Het museum telt elf ruimten die gevuld zijn met schitterende voorbeelden van kubisme, surrealisme en expressionisme. Naast de al genoemde kunstenaars is er werk te zien van Chagall, Mondriaan, Kandinski en nog vele andere belangrijke modernisten.

Dorsoduro 704

Openingstijden: 10u tot 18u (dinsdag gesloten)

002_PGC

2008 Peggy Guggenheim Collection Venice Sala Calder

2008 Peggy Guggenheim Collection Venice
Sala Calder

Photos: © Collezione Peggy Guggenheim, Venezia. Ph. David Head

Baden in luxe in het Bauer Palladio Hotel & Spa

Als je volledig tot rust wil komen en de drukte van Venetië even wil ontvluchten, dan is het vijfsterrencomplex Bauer Palladio Hotel & Spa op het eiland La Giudecca een echte aanrader. De setting is magnifiek. Het hotel ligt vlak aan het water en is gehuisvest in een historisch paleis, ontworpen door de beroemde renaissancearchitect Andrea Palladio. Als je het imposante paleis doorloopt, bereik je een romantisch binnenplein waar je ’s ochtends kan ontbijten en ’s avonds een glaasje kan drinken. Het plein biedt zicht op een prachtige, weelderige tuin. Eén van de hoogtepunten van het hotel én de grootste privétuin van Venetië. Op een ligbed kan je koffie drinken, je dag plannen of de kaart van de luxespa bestuderen. Want binnen het Bauer Palladio Hotel bevindt zich ook een gerenommeerde spa, waar je jezelf met allerlei gezichts- en lichaamsbehandelingen kan laten verwennen.

De kamers zijn ruim en kijken uit op de tuin of op het nabijgelegen San Marcoplein, dat je via een gratis shuttledienst kan bereiken. Bovendien ligt het eiland Guidecca slechts 10 min verwijderd van het Peggy Guggenheim Museum. Het Bauer Palladio Hotel & Spa vormt de ultieme uitvalsbasis om de stad te verkennen.

3K5A7725

3K5A7736

3K5A7760

3K5A9238

„Venetië is een stad die je minstens éénmaal in je leven moet gezien hebben. Je zult het je zeker niet beklagen”, aldus Pegase Connoisseur Elise Caluwaerts.

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen