Met Pegase naar de Maltese archipel

Met Pegase naar de Maltese archipel

Valletta, culturele hoofdstad van 2018
Naast de prachtige uitgestrekte landschappen, azuurblauwe stranden, pittoreske dorpjes en een heerlijk zonnig klimaat staat Malta ook bekend voor zijn prachtige hoofdstad, Valletta. Een waar openluchtmuseum, dat bovendien verkozen is tot Europa’s Culturele hoofdstad van 2018!

Culturele hoofdstad?
De culturele hoofdstad van Europa is een kunstevenement in Europa. Jaarlijks worden één of meerdere steden uit verschillende landen tot culturele hoofdstad van Europa verkozen. Voor 2018 is dat Valletta in Malta. Deze prestigieuze titel reflecteert het ongelofelijk rijke culturele erfgoed van de stad.

Valletta, barok meesterwerk in verandering
Deze Maltese vestingstad, gebouwd door Jean Parisot de La Valette, grootmeester van de Maltezer Ridders, staat vol met architectonische en artistieke voorbeelden van haar legendarische verleden. Maar de eer die Valletta te beurt viel, is meer dan alleen een erkenning van haar goed bewaarde verleden – Valletta is een bruisende en levendige stad. De drukke cafeetjes, kunstwerken en tentoonstellingen, open pleintjes, en de bloeiende markt, zorgen er allemaal voor dat Valletta meer is dan een openbaar museum.

De stad verandert voortdurend en dat is goed te zien aan de huidige verbouwingen van de toegangspoorten van Valletta. Dit monumentale project combineert het herontwerp van de stadspoorten met de bouw van een nieuw en modern parlement. De werken omvatten ook de wederopbouw van een historisch operagebouw dat er sinds haar verwoesting in de Tweede Wereldoorlog als een ruïne bij lag, en de oprichting van een nieuw plein: het Piazza de Valette.

De Valletta 2018 organisatie is speciaal opgericht om dit prestigieuze jaar in goede banen te leiden. Op basis van vier thema’s (Generaties, Routes, Steden en Eilanden), zullen er een groot aantal evenementen en activiteiten plaatsvinden.

Gozo, het charmante zustereiland
Naast het hoofdeiland Malta, telt de Maltese archipel nog 2 andere bewoonde eilanden: Gozo & Comino. Gozo is het tweede eiland van het land Malta. De charme van dit eiland is al duidelijk van zodra u van de boot stapt. Na 25 min. varen vanuit Malta ontdekt u dit eiland: drie keer zo klein, beduidend groener en landelijker. Het eiland ademt een opvallend rustiger levensritme dan het zustereiland.

Bezienswaardigheden Gozo
– Vroeger zou dit lijstje ongetwijfeld starten met de Tieqa tad-Dwejra, beter bekend als het Azure Window. Maar daar heeft de woeste natuur verandering in gebracht… Op woensdag 8 maart 2017 slorpten de ruige golven de bekendste rotsformatie van Malta op. Daarmee viel een van de meest bijzondere plekjes van de streek letterlijk in het water. Gelukkig heeft het eiland nog talrijke andere troeven! De site is nu een populaire duikspot geworden: de rotsformaties van het Azure Window kunnen nu onder water bewonderd worden.
– U kunt er nog steeds de zwarte lagune Dwerja Bay met de bekende Fungus Rock bewonderen
– Ook de tempels van Ggantija zijn een bezoek op zich waard: werelds oudste vrijstaande tempels, erkend door UNESCO als Werelderfgoed
– De megalithische tempels hebben de kerkvorsten geïnspireerd bij de bouw van de enorme monumentale kerken van Gozo. De meest indrukwekkende is deze van Xewkija, waarvan de koepel tot de grootste ter wereld gerekend wordt
– Alle wegen op Gozo leiden naar de hoofdstad Victoria. De citadel van het dorp, die hoog boven het omringende landschap uittorent, is vrijwel vanaf het hele eiland zichtbaar. Ook zijn er 2 prachtige kerken te vinden in Victoria: de Kathedraal en de Basiliek van St. George
– Ook belangrijk op het eiland Gozo is de zeezout ontginning: op verschillende plaatsen vindt u nog zoutpannen, waar er op traditionele wijze grof zeezout wordt gewonnen. De Qbajjar zoutpannen worden al meer dan 350 jaar gebruikt om zeewater op te vangen. Koop zeker een zakje traditioneel zeezout als souvenir!

Comino, een paradijsje tussen Malta en Gozo
Comino is het kleinste eiland van de Maltese archipel. Er woont maar één gezin op het eiland, dat leeft van de landbouw en van het enige hotel dat dit eiland rijk is, Comino hotel. Het eiland dankt haar naam aan het woord ‘komijn’ (cuminum cyminum), een kruid dat nog steeds op het eiland groeit en het eiland in de lente haar kenmerkende geur geeft.

Bezienswaardigheden Comino
– De Blue Lagoon op Comino is een ‘blauwe lagune’, een prachtige baai, waar gezwommen en gesnorkeld kan worden tijdens een verkwikkende bootexcursie
– Het eiland is ook een paradijs voor wandelaars, windsurfers en fotografen!

https://www.pegase.be/bestemmingen/luxe-vakantie-malta.aspx