Interview met manager van luxe hotel Elounda Mare 

Interview met manager van luxe hotel Elounda Mare 

Naam: Harry Maranghides

Omschrijving van het hotel in enkele woorden: Rust. Gastronomie. Karakter. Service.

Wat is het meest opvallende detail, anekdote of service die jullie aanbieden in het hotel?  Het hotel werd in 1982 gebouwd door de Griekse architect Spyros Kokotos, die samen met zijn vrouw de eigenaar is van het complex. Met de bungalows met privé-zwembaden was Elounda Mare uniek in haar soort en zette het de toon voor gelijkaardige luxeresorts in Europa. Door het klassieke en rustieke decor van het interieur waan je je echt in een kasteel. Er is een zekere grandeur, zonder extravagant te zijn. Het resort is een favoriete getaway voor celebrities, zakenlui en politici die houden van privacy.

3N1A3519

3N1A2145

3N1A2377

Favoriete drank in de hotelbar? Onze barman staat al meer dan 30 jaar achter de bar. Hij serveert heerlijke fruitpunch, mét en zonder alcohol.

Favoriete gerecht in het hotelrestaurant? Onze site telt acht restaurants, waarvan The Old Mill mijn favoriet is. Elk jaar valt het opnieuw in de prijzen. De lokale gerechten, zoals carpaccio van zeebaars en lam, zijn overheerlijk.

Welke daguitstap raad je aan in de buurt? Spinalonga is een eiland voor de baai van Elounda, dat enkel per boot is te bereiken. Hier huist een voormalige leprakolonie en het vormt één van de highlights van Kreta. Om de drukte te ontlopen, kan je best een bezoek op de vroege ochtend inplannen.

3N1A2141

3N1A2442

Wat is het best bewaarde geheim van Kreta? Het eiland kent onnoemelijk veel geheimen die je makkelijk zelf kan ontdekken als je wil. Neem de boot of de auto, sla wegen in, daal af en verken de stranden. Kreta telt meer dan 150 stranden en er is altijd kans dat je een strand voor jou alleen hebt. Voor verse vis ga je naar de haven. Vers vlees tref je in de tavernes in de bergen aan.

Wat is jouw favoriete strand? Het Caraïbische Balos. Het witte zandstrand ligt in het uiterste noordwesten van Kreta op het schiereiland Gramvousa.

3N1A2345

3N1A2293

3N1A2296

3N1A2444

3N1A2438

3N1A2708

Wat is het beste seizoen om Kreta te bezoeken?  Het piekseizoen loopt van eind juni tot midden september. Van midden september tot oktober en van mei tot juni zijn de dagen korter, maar de bergen zijn dan wel groener en alle bloemen staan in bloei.

Wat is jouw hobby buiten de lobby? Muziek beluisteren en wijnproeven. Als je van traditionele Griekse muziek houdt, moet je Psarantonis leren kennen. En voor popmuziek raad ik de lokale artiest Giannis Xaroulis aan. Kreta kent een lange geschiedenis van wijn maken.De Vidiano is een witte inheemse druivensoort, die alleen op Kreta voorkomt. Als je liever rode wijn drinkt, proef dan de Syrah, mijn favoriet.

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen