De geheime adresjes in Venetië van Elise Caluwaerts

De geheime adresjes in Venetië van Elise Caluwaerts

Venetië biedt zoveel meer dan enkel het San Marcoplein. Als je net zoals sopraanzangeres Elise Caluwaerts ervan houdt om af en toe de drukte van de stad te ontlopen, moet je de volkse wijken Castello, Dorsoduro en Cannaregio bezoeken. Hier kan je de échte sfeer opsnuiven en het authentieke Venetië leren kennen.

Als je op zoek bent naar leuke adresjes, volg dan Elise’s advies: „Vraag het aan een local.”

Toeval wil dat Elise vloeiend Italiaans spreekt. In een mum van tijd had de Pegase connoisseur dan ook de beste hotspots van de stad verzameld.

3K5A9765

3K5A0068

3K5A9704

Ambiance in Dorsoduro

Als je het Grand Canal oversteekt via de Accademia brug, kom je uit in Dorsoduro. Hoewel deze gezellige wijk onbekend is bij het grote publiek, telt het heel wat leuke musea, galeries en kerken. Het is geliefd onder kunstenaars en designers, onder meer omwille van het drukke nachtleven in de vele bars en restaurants in de steegjes en op het plein. Na het San Marco plein is Campo Santa Margherita het meest aantrekkelijke plein van Venetië.

’s Ochtends is er vaak een groente- en vismarkt, waar Venetiaanse vrouwen hun inkopen komen doen. Op de middag maakt de markt plaats voor gezinnen en spelende kinderen die aan de ijssalons aanschuiven. ‘s Avonds broeit er een gezellige animo, dankzij de studenten die hier samenstromen. Aanrader en lokale favoriet is Caffè Rosso, dat je herkent aan de rode luifel. Volgens Elise is het dé ideale plek om mensen gade te slaan, terwijl je een Bellini of een Aperol drinkt. Vraag de ober om een tramèzzino, een rijkelijk belegd broodje met geroosterde groenten, ham of kaas.

Caffè Rosso – Sestiere Dorsoduro 296

3K5A9750

3K5A9760

3K5A0100

3K5A0129

3K5A0163

Het groene Castello

Als Venetië een vis is, vormt Castello de staart. Het omvat het grote oostelijke deel van de stad en bestaat uit een charmante verzameling van pleinen, steegjes en straatjes. Bovendien ligt het niet zo ver verwijderd van het San Marco plein. Hoe geraak je er? Loop in oostelijke richting langs het water voorbij hotel Danieli en wandel na een paar bruggetjes de Via Garibaldi in. Deze brede straat telt een aantal buurtwinkels en lokale, betaalbare restaurantjes met groot terras. Halfweg heb je het stadspark, de Giardini Pubblici. Volgens Elise kan je hier heerlijk wandelen, flaneren en picknicken onder het toeziend oog van Garibaldi, de 19de eeuwse militair en nationale held, die er in brons is vereeuwigd. In de Giardini vind je het centrale paviljoen plus zo’n dertig kleinere paviljoens, die gebruikt worden tijdens de Biënnale van Venetië. Zowel voor kunst- als natuurliefhebbers is dit tuinencomplex dan ook meer dan de moeite waard. Heel mooi is Serra dei Giardini, een 19de-eeuwse serre uitgevoerd in staal en glas. Naast tentoonstellingen, yogasessies en workshops, kan je hier ook gezellig koffiedrinken. Als je terugkeert naar de Via Garibaldi heb je op het eind een fotogenieke, drijvende groentemarkt.

Serra dei Giardini- Viale Giuseppe Garibaldi 1254. Openingsuren: van dinsdag tot zondag van 10 tot 21u30. Zaterdag van 10u tot 24u

3K5A9880

3K5A9833

3K5A9786

Vergeet vooral niet de steegjes links en rechts in te slaan. Overal waar je komt, zie je hoge waslijnen hangen en hoor je het gekeuvel van Venetianen die met hun overburen een praatje slaan.

3K5A9781

3K5A9755

3K5A9761

Joodse buurt in Cannareggio

Cannaregio ligt aan de noordkant van de stad, tussen het Canal Grande en de laguna. Het staat ook wel bekend als de meest authentieke wijk van Venetië. Venetië had zijn eigen joodse getto, het oudste ter wereld, waar rond de 1500 joden verplicht werden zich te vestigen. In de wijk heb je een joodse bakker, het koosjere restaurant Gam Gam, een synagoge en een Holocaustmonument. Als je de dagelijkse overvolle markt aan de Rialto wil overslaan, raadt Elise de Strada Nuova aan. Dit is één van de langste straten van de stad waar van maandag tot zaterdag een markt plaatsvindt.

Verder vind je in Cannareggio de gotische Madonna dell’Orto kerk met het beroemde schilderij ‘Het laatste oordeel’ van Tintoretto. De wijk is met haar pleintjes, restaurants, bars en terrassen vooral ’s avonds heel gezellig. Elise’s favoriete adresje is de trattoria Anice Stellato. Hier is het lekker vis eten en gezellig en rustig vertoeven langs de kade.

Osteria Anice Stellato – Fondamenta de la Sensa 3272. Sluitingsdag: maandag

3K5A7707

3K5A7694

3K5A7686

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen