Architectuur en cultuur in Santa Cruz

Architectuur en cultuur in Santa Cruz

Pegase peilde connoisseur en blogster Magali Elali naar haar favoriete highlights in Tenerife. Als absolute topper en aangename verrassing schuift ze de hoofdstad Santa Cruz naar voren, voor wie houdt van architectuur, kunst, cultuur en gastronomie.

santacruz_alg01 auditorio05 santacruz_alg05

Avant-gardistische architectuur

Hoewel het de stad La Laguna is die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is Santa Cruz indrukwekkender. Want naast historische gebouwen telt de stad knappe staaltjes hedendaagse architectuur.

Santa Cruz is op meerdere vlakken vergelijkbaar met het Baskische Bilbao. In de noordelijke stad van Spanje rijst de luchthaven, van de hand van Santiago Calatrava, in wit beton als een paloma (duif) uit de grond. Diezelfde architect heeft op Tenerife een opmerkelijk auditorium en congrespaleis neer geplant. En net zoals Bilbao erin geslaagd is om met haar Guggenheim Museum duizenden bezoekers aan te trekken, hoopt Santa Cruz uit te pakken met het nieuwe kunstencentrum TEA.

Auditorio van Santiago Calatrava

Vanuit een brede sokkel krult een gigantische betonnen golf de lucht in. Daaronder schuilt een schelpvormig gebouw dat twee concertzalen bevat. De indrukwekkende concerthal vormt hét herkenningspunt en nieuwe symbool van Santa Cruz. Neem de tijd om het kunstwerk te bewonderen, want de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava heeft het immers zo ontworpen dat het vanuit elk perspectief anders oogt. Hoewel het auditorium werd neergepoot in het lelijkste deel van de stad, komt de omgeving door het opvallende bouwwerk tot leven. Veel jongeren en ouders met kinderen hangen hier rond. Check de planning van het auditorium online en probeer zeker een concert of een operavoorstelling mee te pikken.

auditoria04

auditorio03

Auditorio de Tenerife

Avenida de la Constitucion 1, Santa Cruz

http://www.auditoriodetenerife.com

Schuin tegenover heb je het Centro de Ferias y Congresos, eveneens van Calatrava, dat in de volksmond la cucaracha (de kakkerlak) wordt genoemd.

TEA van Herzog & De Meuron

Het belangrijkste kunstencentrum van het eiland heet TEA en werd ontworpen door Herzog & De Meuron, die ook verantwoordelijk zijn voor het Tate Modern-museum in Londen. De buitenkant lijkt op een gesloten betonnen bunker met honderden kleine raampjes. Maar van zodra je het gebouw van 20.622 m² benadert, word je geleid langsheen een stijgend wandelpad met grote raampartijen aan weerszijden. Die gunnen je een blik op het Instituto Óscar Domínguez, het Centro de Fotografia, een cafetaria en een drukbezochte bibliotheek. De nieuwe moderne boekentempel is een bezoekje waard en is 24/24 en 7/7 geopend.

tea01

tea02

TEA – Tenerife Espacios de las Artes

Av. de San Sebastián, 10, 38003 Santa Cruz de Tenerife

http://www.teatenerife.es

Openingsuren: van dinsdag tot zondag van 10 tot 20u

Wandel van het TEA door tot aan de Mercado Nuestra Señora de Africa (Av. de San Sebastián) waar je naast fruit, groenten, planten en bloemen, ook honing, specerijen en wijn kan vinden. Aan de andere kant heb je het Centro de Arte la Recova (Plaza Isla de la Madera).

mercadosantacruz

mercadonuestrasenora08

Historische architectuur in het centrum

Voor oudere architectuur stap je door naar het verkeersvrije Calle del Castilllo. Daar vind je zowel de Círculo de Bellas Artes (Calle del Castillo 43), als het belle-époque paleis Círculo de Amistat XII de Enero (Calle Ruiz de Padron 12). Achter de roze gevel van het Musea de Bellas Artes (Calle Jose Murphy 12) kan je een uitgebreide kunstcollectie bewonderen. Ga bergaf naar de kloosterkerk Iglesia de San Francisco (Calle Villalba Hervás) en laat je na afloop trakteren op een wijntje en heerlijke tapas in het gietijzeren paviljoen op de Plaza del Principe.

santacruz_alg02

karksantacruz

santacruz_alg04

santacruz_alg03

Kuieren op de Ramblas

Het grootste voordeel van Santa Cruz is dat je de stad volledig te voet kan verkennen. Het centrum is autoluw en via de brede promenades is het heerlijk kuieren onder de bomen. La Rambla loopt in een boog om de binnenstad heen en in het midden van de boulevard staan kiosken en zitbanken. Hier en daar tref je moderne sculpturen aan van o.a. Henry Moore en Joan Miró. Kijk ook naar de omliggende architectuur. vergeet niet de Plaza del 25 Julio te doorkruisen. Dit kleine plein is omringd door palmbomen. De fontein met porseleinen kikkers en de mozaïeken Moorse bankjes zijn prachtig en heerlijk om in te verpozen.

santacruz_alg0.5

stadspark08

ramblassantacruz_03

Tekst: Magali Elali

Fotografie: Bart Kiggen