Tropisch Tenerife: de mooiste botanische tuinen

Tropisch Tenerife: de mooiste botanische tuinen

Natuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het groene noorden van Tenerife. Het eiland telt werkelijk de grootste verscheidenheid aan flora, met wel 1800 verschillende soorten, waarvan één derde inheems is. Oorzaak is een serie aan micro-klimaten die samen een uniek ecosysteem vormen. De mooiste parken en botanische tuinen tref je aan in het noorden van het eiland. We vroegen connoisseur Magali Elali om een tropische top drie:

closeup09

Stadsjungle in Santa Cruz

Santa Cruz mag dichtbevolkt wezen, met zoveel groen om je heen lijkt de stad plots ver weg. Mijn favoriete hangout is het Parque Municipal Garcia Sanabria. De exotische tuin is 6 ha groot en staat bekend als het mooiste stadspark van het Canarische eiland. De fonteinen, romantische arcaden, enorme bomen en planten maken de tuin enorm aantrekkelijk voor locals.

stadspark06

stadspark05

Drakenboom in Icod de los Vinos

De 400 jaar oude Dracaena Drago is een ware attractie op Tenerife. Vanwaar de naam? Men geloofde dat in elke boom de geest van een overledene woonde en men zegt dat als je een stekje afsnijdt, de boom zo snel groeit als ‘de kop van een draak’. De hars (het drakenbloed) kleurt donkerrood en werd vroeger gebruikt in allerlei middeltjes en zalfjes. Op Tenerife is er vrijwel geen enkele siertuin waar de Drago niet terug te vinden is. Ideaal voor wie niet naar het dropje Icod de los Vinos wil rijden. Maar dan mis je wel het magnifieke omliggende Parque Del Drago, naar mijn mening één van de mooiste parken van het eiland.

drago10

 

dargo08

drago05

drago02

Parque Del Drago

Plaza de la Constitución 1

Openingsuren: Dagelijks van 9u30 tot 18u30. Toegang: 4 euro

Botanische tuin in Puerto de la Cruz

Hoogtepunt van Puerto de la Cruz is de prachtige wijk Botánico, waar zich de botanische tuin bevindt. Op een oppervlakte van 25.000 m² tref je 3.000 verschillende tropische planten- en boomsoorten aan. In 1790 werden ze hier op verzoek van koning Karel IV van Spanje geplant om later overgebracht te worden naar de hoftuin in Madrid. De Madrileense winter hebben ze niet overleefd, maar hier in de botanische tuin groeien ze fenomenaal goed.

closeup10

closeupplants06

closeup12

Jardín Botánico

Carretera del Taoro

Openingsuren: dagelijks van 9u tot 18u. Toegang: 3 euro.

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen