Ontdek het grootste eiland van Griekenland

Ontdek het grootste eiland van Griekenland

Als geboorteplaats van Zeus kan Kreta wel tellen. Maar naast een rijke geschiedenis en indrukwekkend cultureel erfgoed, telt het grootste eiland van Griekenland een indrukwekkend landschap van hoge bergen, dramatische kloven en prachtige stranden. Samen met haar partner en fotograaf Bart Kiggen trok journaliste Magali Elali er met de huurwagen op uit. Ze liet zich onderdompelen in het beste wat het eiland te bieden heeft. Als Pegase Connoisseur deelt ze de beste hotspots, dagtrips en lokale adresjes, do’s & don’ts met ons.

3N1A2790

3N1A3899

Zon, zee en strand

Vakantie op Kreta betekent vooral vakantie aan zee. Of je nu houdt van duinen en palmstranden, exotische lagunes, romantische grotten, witzand of kleurige steentjes, ongelofelijke stilte of strandfeestjes die ’s middags al beginnen, je vindt het hier allemaal. Inclusief de garantie dat het water kristalhelder en blauw is. Het eiland telt veel charmante havensteden met bootjes die jou mee op zeetocht nemen en dagelijks verse vis aanleveren aan de gezellige tavernes.

De noordkust is het best uitgerust met luxe-resorts en een uitstekende infrastructuur. Hier tref je de meeste vakantiegangers aan. Het wilde, ruige zuiden, waar steile wegen naar onherbergzame dorpen en stranden leiden, is dan weer een magneet voor de avonturiers.

3N1A3020

3N1A2171

The hills are alive

Van zodra je landinwaarts gaat, is het contrast van het blauwe water en de groene bergen groot. Het rurale landschap wordt bepaald door het Ida- en het Diktigebergte die elkaar met hun vele grotten de geboorteplaats van Zeus betwisten. De Witte Bergen in het zuidwesten hebben de hoogste toppen en de diepste ravijnen, met de Samariakloof als Nationaal Park. Het zuiden bestaat uit een culturele mozaïek van droomachtige dorpjes, wijngaarden en valleien en is bezaaid met Byzantijnse kerken, historische kloosters en tavernes waar je de traditionele Kretenzische keuken kan proeven.

3N1A4056

3N1A3327

3N1A3683

Eenvoudige en lekkere keuken

Over eten gesproken. Dankzij de vele groenten, citrusvruchten en olijven, wordt de Kretenzische keuken dé gezondste van Europa genoemd. Ze is eenvoudig, ontzettend lekker en kent veel invloeden uit Venetië en Turkije. Heerlijke mezédes worden in het midden van de tafel geplaatst, waarbij iedereen zoveel neemt als hij wil en lust. Eten is voor de Grieken een sociaal gebeuren.

3N1A2807

3N1A2795

Shoppen in de grote steden

Als je eraan denkt Kreta met lege handen te verlaten, ben je eraan voor de moeite. Van in de kleinste taverne tot de meest hippe boetiek kan je prachtige, natuurlijke producten aankopen.

Het grootste aanbod tref je aan in de grote steden, zoals Rethymnon en Chania, waar je heerlijk kan slenteren door de smalle steegjes en kan paraderen op de verschillende wandelboulevards. Ook als je cultuur, geschiedenis en architectuur wil opsnuiven, zit je hier goed.

3N1A5120

3N1A5155

3N1A5253

Roadtrippen

De beste manier om het eiland te verkennen is per huurwagen. Elounda als vertrekplaats is goed om het oosten te verkennen. Rethymnon is prima voor wie westwaarts uit wil. Het wegennet is goed aangelegd en onderhouden. Korte ritjes gevolgd door fijne wandelingen, bezoekjes aan historische sites of lange ritten doorheen mooie landschappen, met pitstops in kleine dorpjes. Kreta is een droombestemming voor wie in alle rust van de natuurlijke schoonheid van Griekenland wil genieten.

3N1A4519

3N1A4752

3N1A3981

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen