Natuurlijk Tenerife

Natuurlijk Tenerife

Tenerife is een must voor natuurliefhebbers. Als je van op het strand naar boven kijkt, weet je niet wat je ziet. Sneeuw op het eiland van de eeuwige lente? Los van een hemelsblauwe lucht, zie je een grote besneeuwde berg, de Teide. Het is de hoogste berg van Spanje en één van de machtigste vulkanen ter wereld. Daarnaast heb je in het noorden verschillende botanische tuinen en parken, het Anaga- en het Tenogebergte en dramatische kliffen in de Mascakloof. Connoisseur en journaliste Magali Elali gidst jou langsheen haar favoriete natuurlijke hoogtepunten.

Mooiste route doorheen het Anagagebergte

Ruig en spectaculair. Het uiterste noordoosten van Tenerife is fenomenaal mooi. Als je van indrukwekkende uitzichten houdt, neem dan de op 1000 m hoogte bergweg vol miradores (uitkijkpunten) die naar het koele Anagagebergte leidt.

In dit afgelegen gebied liggen oude laurierbossen die gehuld zijn in dikke slierten opstijgende passaatwolken. Begin je tocht in het dorpje Las Mercedes en mis de spectaculaire kust van Taganana en Benijo niet. Tegen een indrukwekkend decor van hoge bergen lijken de huisjes tegen de rotsen gekleefd en is de zee ongelofelijk woest. Absolute aanrader!

roadtrip2

ongereptenatuur03

ongereptenatuur02

ongereptenatuur06

ongereptenatuur08

Woeste kliffen in de Mascakloof

Het best bewaard gebleven bergdorp is Masca. Het duurde tot 1996 om verbindingswegen met de buitenwereld aan te leggen. Voorheen gebeurde alles te voet en per ezel. Als je dagtoeristen wil vermijden, kom dan vroeg op de ochtend. De panoramische route naar Masca is enorm indrukwekkend. Topper is de spectaculaire wandelroute van 5 km die door de Barranco de Masca tussen steile rotswanden naar het strand slingert. Let op: voor de tocht heb je wel enige ervaring en een goede conditie nodig. Onderweg kom je geen horeca tegen, dus wees voorbereid.

ongereptenatuur01

ongereptenatuur14

roadtrip9

De hoogste berg van Spanje

Op het eiland kan je er niet omheen: met een hoogte van 3718 m spreekt de Teide tot de verbeelding. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de berg en omgeving de beschermende status van ‘nationaal park’ hebben gekregen en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Vanuit alle uithoeken van het eiland zijn er panoramawegen die naar het park leiden, waardoor je de berg in al zijn glorie kan bewonderen. Als je niet wil klimmen, is het fijn om te weten dat er een kabelbaan aanwezig is. Toch gek te bedenken dat je op Tenerife in een handomdraai de warme zuidkust kan inruilen voor een winters landschap.

ongereptenatuur09

ongereptenatuur12

ongereptenatuur10

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen