Meer dan 150 stranden op Kreta

Meer dan 150 stranden op Kreta

Met een kustlengte van meer dan 1.000 kilometer telt het grootste eiland van Griekenland meer dan 150 stranden waar je heerlijk kan genieten en in helder water kan zwemmen. Of je nu houdt van duinen en palmenstranden, exotische lagunes, romantische grotten, witzand of kleurige steentjes, ongelofelijke stilte of beach party’s die ’s middags al beginnen, je vindt het hier allemaal. Waterpret voor iedereen, want privé-stranden zijn er niet. Journaliste Magali Elali ging op zoek naar de mooiste stranden in het zuiden.

3N1A4576

Life’s a beach

De schoonste stranden vind je zowel in het noorden als in het zuiden, in de buurt van hotels en restaurants, waar je tevens strandstoelen, bewaking, toiletten, douches en kleedhokjes aantreft. Op de meer afgelegen stranden zul je het zonder deze faciliteiten moeten stellen. Daar is iedereen voor zichzelf verantwoordelijk. Zo hebben de Kretenzers het graag. Ik vroeg verschillende locals om de meest bijzondere stranden van het eiland op te sommen, waarvan alleen maar boot te bereiken zijn. Deze toppers werden meer dan eens vernoemd: Balos, Falasarna en Elafonisi in het westen. Vaï in het oosten en enkele magische stranden in het zuiden, die ik per wagen vanuit de stad Rethymnon bezocht.

3N1A4337

De hippies op Matala Beach

Tijdens de Vietnamoorlog (1965-1975) werd dit kleine gehucht van amper 100 inwoners aan de zuidkust wereldberoemd als hippie-ontmoetingsplaats van Amerikaanse dienstweigeraars die zich hier hadden teruggetrokken. Ze verbleven in de rotsen, die door de Romeinen als graftombes werden gebruikt. Zo ook de Amerikaanse zangeres Joni Mitchell, die er het lied ‘Carey’ over schreef. In de jaren 70 werden de hippies echter verdreven door de Kerk en de militaire junta. Enige overblijfsel van het tijdperk van de flowerpower is de quote op de muur die zegt: ‘Welcome to Matala. Today is life. Tomorrow never comes.’

Nu is Matala vooral een bestemming voor dagtoeristen die de grotten willen bezichtigen en van het strand willen genieten. Sinds 2011 vindt hier ook jaarlijks in juni het Matala Beach Festival plaats. Van Matala kun je doorrijden tot aan het kilometerslange zandstrand van Kommos, waar je het moet stellen zonder parasols en tavernes.

3N1A4379

3N1A4333

3N1A4384

3N1A4403

Rustig snorkelen in Agios Pavlos

Na een prachtige rit door de bergen, is de beloning groot als je het uitzicht op zee te zien krijgt bij Agios Pavlos. Deze plek is ideaal voor wie weg wil zijn van alles en iedereen, want vergeleken met andere gehuchten in het zuiden is het hier relatief rustig. Er is een aantrekkelijk strand met zonnebedden en parasols en verder heb je nog twee andere stranden net buiten het dorp. Die kun je bereiken door een heel erg steile duinwand af te klauteren. Families met kleine kinderen vind je hier niet. Agios Pavlos is verder ook zeer geschikt voor snorkelaars. De zee is hier helder en schoon. Naakte mensen boven en onder water zul je erbij moeten nemen, want nudisme is hier toegestaan.

3N1A4740

3N1A4631

3N1A4657

Helder water in Triopetra

Niet ver van Agios Pavlos, heb je het onbekende paradijs van Triopetra. Verlaten zandstranden, een paar taverna’s en appartementen en that’s it. Dit strand behoort tot één van de beste van Kreta. Het water is hier helder. Er zijn strandbedden en douches. De weg naar het strand is smal maar geasfalteerd, met prachtige uitzichten. De naam Triopetra heeft het strand te danken aan de drie grote rotsen die oprijzen uit de zee.

3N1A4565

3N1A4624

Palmenbos van Préveli beach

Om het spectaculaire palmenstrand van Préveli te bereiken, word je vanuit Rethymnon door de machtige Kourtaliotikokloof geleid. Net voor je het strand bereikt, raad ik aan halt te houden in de tuin van Taverna Géfira. Op deze mooie en populaire lunchspot heb je kans monniken van het hogergelegen klooster Moni Piso Préveli tegen het lijf te lopen. De taverne biedt zicht op een oude Ottomaanse stenen brug en de bergbeek Megalopotamos. Die stroomt na zeven kilometer over Préveli beach de Libische Zee in.

Na de lunch ga je bergopwaarts en passeer je langs de resten van het klooster Kàto Préveli. Rijd door totdat je een betaalparking tegenkomt. Daar begint een steil pad voor de geoefende wandelaarsdat na zo’n half uur eindigt bij Préveli Beach. De uitzichten van het aangrenzende palmenbos met riviertje en de steile rotswanden maken de tocht de moeite waard. Desondanks de zware afdaling, ben je niet alleen op Préveli beach. Het is een populaire, tropisch lagune met palmen, oleanders, watervallen en de rivier die de zee in loopt. Préveli behoort tot de mooiste en meest exotische stranden van het eiland.

3N1A5009

3N1A4775

3N1A4809

3N1A4876

3N1A4884

Tekst: Magali Elali
Foto’s: Bart Kiggen