Daniel Ost op zoek naar bamboe in Malaga

Daniel Ost op zoek naar bamboe in Malaga

Het lievelingsmateriaal van bloemenkunstenaar Daniël Ost is bamboe. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen boom- maar een grassoort met stengels die langzaam verhouten. In La Concepción, de botanische tuin in Malaga, tref je een aantal indrukwekkende exemplaren aan en daar gingen wij met de kunstenaar en zijn dochter even op reis.

Botanische tuin Malaga

Bamboe heeft in de eerste plaats al veel verschillende doeleinden. De grote, agressieve bamboesoorten worden tot wel dertig meter hoog en zijn zo dik als eikenhout. Heel stevig materiaal dus, wat bijvoorbeeld in Hong Kong in de stellingbouw gebruikt wordt. Jonge bamboe is dan weer een delicatesse en niet alleen voor pandaberen. Je kan het een beetje vergelijken met asperges bij ons en in duurdere restaurants in Japan worden bamboebladeren gebruikt rijst in te wikkelen.

Wat mij vooral inspireert, is dat het materiaal symbool staat voor de kracht van de natuur. Als het winderig is, gaat de bamboe liggen, om daarna terug op te rijzen zodra de wind gaan liggen is.

Bamboe in de tuinen van Malaga

We zeggen natuurlijk niet zomaar dat dingen “als bamboe uit de grond schieten”, het groeit echt razendsnel. Vroeger werd het in Zuid-Oost Azië zelfs gebruikt als marteltuig. Ze bonden mensen dan vast en de bamboe groeide op een nacht door hun lichaam heen. Dat doen ze er in Malaga uiteraard niet mee maar als je niet te ver wil reizen vind je in La Concepción absoluut prachtige bamboe.

Bamboe Malaga

 

Ik heb zelf één keer het geluk gehad met bamboe te mogen werken. Ik bouwde een installatie naar aanleiding van de tsunami omdat twee van mijn studenten werkelijk alles door die natuurramp waren kwijtgespeeld. De bamboe heb ik toen gebruikt en bewogen in de vorm van een golf. Als de natuur zichzelf kan herstellen, kan de mensheid dat zeker ook.

De bamboe in deze botanische tuin kan je tot de mooiste van Europa rekenen en daar komen mensen uiteraard graag voor naar Malaga.