Ontdek Tenerife, de gezondste plek ter wereld

Ontdek Tenerife, de gezondste plek ter wereld

Pegase stuurde Connoisseur en journaliste Magali Elali naar het grootste Canarische eiland, Tenerife, op zoek naar bijzondere en minder bekende adresjes. Van verborgen stranden, de beste visrestaurants en de mooiste bergroute: relax, lees en ontdek wat je nog niet wist over de mooie ‘Caraïben van Europa’ op onze blog, waar Magali haar favoriete hotspots met jou deelt.

Een eiland vol contrasten

Vakantiegangers weten goed wat Tenerife in petto heeft. Maar naast een subtropisch klimaat, heeft het eiland zoveel meer te bieden.

Zonovergoten stranden en het onbetwiste toeristenmekka bevindt zich in het zuiden. Als je op zoek bent naar rust, cultuur en natuur, mag een road trip naar het noorden niet ontbreken. De bruisende hoofdstad Santa Cruz is een absolute must en de noordelijke kust is ongerept, wild en groen, een feest voor natuurliefhebbers.

natuurliefhebbers10

altijdzon8

Canarische weetjes

Tenerife is met 2034 km² het grootste eiland van de Canarische archipel, met een totaal van 900.000 inwoners, waarvan de helft in de agglomeratie Santa Cruz-La Laguna woont. Wie op zoek is naar zon en strand, vindt in Playa de las Americas, Los Cristianos of Puerto de la Cruz zijn gading. Als je wil fietsen, genieten van cultuur, berglandschappen, prachtige uitzichten en wondermooie fauna en flora, heb je de overige 2000 km² ter beschikking.

canrischeweetjes9

canarischeweetjes3

canarischeweetjes2

canarischeweetjes4

canarischeweetjes5

Gezondste plaats ter wereld

De ene dag pootje baden op een goudgeel strand en de andere dag duiken in een verfrissend zoutwaterzwembad, waarna je je strandslippers inruilt voor een paar stevige stapschoenen.

Wist je dat naast paradijselijke stranden en botanische tuinen, Tenerife de mooiste wandelroutes heeft? Vergeet daarbij ook niet stevig in- en uit te ademen, want het Canarische eiland is door UNESCO uitgeroepen tot één van de gezondste plaatsen ter wereld om te leven.

Er is bijna of praktisch geen industriebezoedeling. Uitlaatgassen worden tot nul herleid dankzij de gunstige oceaanwinden en het vulkanisch gebergte van de Teide.

zwemmen2

zwemmen4

zwemmen6

De ideale road trip

De beste manier om het eiland te verkennen is door middel van een auto. Benzine en een auto huren zijn relatief goedkoop. Let wel op dat je een stevige wagen uitkiest. Het eiland mag dan klein lijken, door de bochtige wegen en de aanzienlijke hoogteverschillen geraak je maar langzaam vooruit.

Wij kozen voor de hoofdstad Santa Cruz als uitvalsbasis om het eiland verkennen. Ideaal voor een road tripvakantie, vermits de meeste hoofdwegen vanuit de hoofdstad naar de overige delen van het eiland vertrekken. Op vier dagen tijd kan je alle uithoeken van het eiland bezoeken. En taxi’s? Die zijn duur, maar het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Zo is er een tram die Santa Cruz met La Laguna verbindt en met de bus geraak je nagenoeg overal op het eiland.

canarischeweetjes10

roadtrip3

roadtrip9

roadtrip7

sroadtrip4

Paradijs voor natuurliefhebbers

Diepblauwe zee, kleine en grote stranden, ruige kusten, diepe ravijnen, dichte bossen en woestijnen, met de vulkaan Teide temidden van lavavelden. Met zijn indrukwekkende 3718 meter is de slapende vulkaan de hoogste berg van Spanje en verdeelt hij het eiland in twee klimatologische zones. Het noorden is weelderig en groen, en begroeid met subtropische planten, in tegenstelling tot het zuiden, dat zonnig en droog is, en een magneet voor zonneliefhebbers. Noord en zuid, het lijken wel twee verschillende werelden. En de passaatwind? Die waait er woelig doorheen.

natuurliefhebbers2

natuurliefhebbers6

natuurliefhebbers4

Altijd zon

De Canarische eilanden worden ook weleens de ‘Caraïben van Europa’ genoemd. Op Tenerife kan je immers het hele jaar door genieten van aangename temperaturen, van gemiddeld 20 tot 26ºC. In het midden en de hogergelegen gebieden is het echter koeler. In de winter kan het op de hoogste toppen van de bergen zelfs sneeuwen. Zonnen én skiën, Tenerife is een eiland vol contrasten!

Ontdek de kleine stadjes met haar kerken, musea en botanische tuinen. Schuif aan bij de locals in authentieke bars, geniet van de eenvoudige Spaanse keuken en de heerlijke wijnen. Surf, duik, wandel, fiets, klim, zet een stapje in de wereld en geniet. Het eiland van de eeuwige lente is overweldigend mooi.

altijdzon2

altijdzon5

altijdzon4

Tekst: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen