Maak kennis met Pegase Connoisseur Elise Caluwaerts

Maak kennis met Pegase Connoisseur Elise Caluwaerts

“Opera hoeft niet saai en elitair te zijn”, zegt de jonge coloratuursopraan Elise Caluwaerts. „De laatste tijd gebeuren er zoveel coole dingen binnen het genre, dat zalen opnieuw uitverkocht geraken. Er is een publiek voor opera, en dat publiek is internationaal en enorm divers.”  Maak kennis met Pegase Connoisseur Elise, veelgevraagd solist in het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire.

3N1A7570

Indrukwekkende loopbaan

Ze startte haar carrière als barokzangeres en studeerde in Antwerpen, Brussel en Den Haag. Ze volgde masterclasses bij Peter Kooij, Elly Ameling, David Wilson Johnson, Jozef De Beenhouwer, Gemma Visser en Franco Farina. Ze concerteerde wereldwijd, zowel in opera- als muziektheaterproducties, oratoria en liedrecitals. Ze zong rollen als de Koningin van de Nacht in De Toverfluit en Zerlina in Don Giovanni, speelde de hoofdrol in Semele, Belinda in Dido and Aeneas, Angelica in Orlando Furioso en Jenny in Kurt Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.

Ze werkte samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Jordi Savall, Reinbert De Leeuw, Lawrence Foster, Emmanuelle Haim en Robin Engelen en met kamermuziekensembles als Oxalys, Spectra, Ensemble Phoenix Munchen, Musiques Nouvelles en La Sfera Armoniosa. Jarenlang was ze verbonden aan Muziektheater Transparant, zong ze creaties van Wim Henderickx, Filip Rathé, Nicholas Lens en Joris Blanckaert, en werkte als actrice en zangeres mee aan kunstfilms van Hans Op De Beeck en Lucas Van Woerkum. Met zo’n indrukwekkende cv, zal het je wellicht verbazen dat Elise amper 33 jaar is.

3N1A7465

Wanneer heb je ontdekt dat je wilde zingen?

Elise: Het begon al van toen ik kind was. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn ouders zongen ook, maar vooral mijn oudtantes en mijn oma. Allen hadden ze een piano in huis en samen speelden ze dan quatre-mainsliedjes. Ik vond dat fantastisch. Ik ben opgegroeid met muziek en toen ik vijf was, vroeg ik om een piano. Vervolgens ging ik bij een koor en dat vond ik de max. Toen was er geen weg meer terug.

Je doet vaak opera, nochtans geen evidente keuze voor een jonge vrouw.

Elise: Opera kampt met een stoffig imago. Het is chique en duur, wat niet helemaal onterecht is. Tussen Brugge, Brussel en Antwerpen krijg je wereldtop te zien. Maar het is ook veel meer dan dat. In België wil men opera opentrekken door er coole dingen mee te doen. En dat werkt, want de voorstellingen raken uitverkocht. Er gebeuren superleuke dingen rond opera. In België heb je zeker niet te klagen.

3N1A7538

En toch reis je non-stop de wereld af. Je leeft bijna uit je koffer.

Elise: Het is heerlijk om telkens ergens anders te zijn. Het leukste aan mijn job is dat ik overal mijn ding kan doen. Mensen vragen me soms of ik eenzaam ben. Maar ik vind het fijn om weg te zijn van huis en mijn eigen eiland te creëren. Zo heb ik ook echt het gevoel ergens anders te zijn. Als ik op locatie werk, ga ik op zoek naar interactie met mijn omgeving. Een goede koffiebar zoeken, is het eerste wat ik doe zodra ik mijn bestemming heb bereikt.

Welke reisbestemming is je absolute favoriet?

Elise: Mexico, waar ik een Beethoven-productie heb gedaan. Mexico City is een stad van contrasten. Als je van stranden houdt, moet je naar Acapulco of Cancún gaan. Bezoek ook zeker Chichén Itzá, één van de zeven nieuwe wereldwonderen, en de Maya-tempel van Tulum. In de staat Oaxaca heb je enorme openluchtmarkten en parel van een stad is Veracruz met haar Caraïbische sfeer en architectuur.

Zijn er nog andere reizen die jou het meest zijn bijgebleven?

Elise: Marokko is een prachtig land, waar de zachte, gastvrije cultuur je onmiddellijk opvalt. Lanzarote is ook een aanrader. Vooral de leegte en het intense zwart en rood van het vulkanische landschap raken je. Vijf jaar geleden trok ik met vrienden naar Jordanië voor mijn verjaardag. Ik bezocht er Petra, een stad die eeuwen geleden gehouwen werd uit rotsen. Slapen onder de blote hemel in de woestijn van Wadi Rum bij de bedoeïenen is een must.

IMG_7490

Wat betekent vakantie voor jou?

Elise: Tijd doorbrengen met familie en vrienden, die ik zelden zie. Drie weken per jaar plan ik een periode van totale rust in. Dat is nodig, omdat mijn job enorm stresserend is. Ik mag nooit ziek zijn, nooit een steek laten vallen. Daarom associeer ik vakantie met een strand en heerlijk nietsdoen, wat ik meestal maar tien dagen volhoud. Want dan krijg ik plots zin om te citytrippen, om inspiratie op te doen en cultuur op te snuiven.

Wat staat er binnenkort op jouw planning?

Elise: Concerten in België, de Verenigde Staten, Azië en Australië. Sydney heeft een mooie operazaal, dus daar kijk ik enorm naar uit. Als ik in het buitenland ben, stel ik mij altijd de vraag: hebben ze hier een operahuis? Japan is ook altijd leuk, omdat men daar vertrouwd is met opera.

Interview: Magali Elali

Foto’s: Bart Kiggen